Jdi na obsah Jdi na menu
 


Mangalarga Marchador

24. 2. 2021

Název: Mangalarga Marchador                                    


Původ: Brazílie
Výška: 145 – 150 cm
Barva: bělouš, hnědák, ryzák, vraník
Kategorie: Teplokrevníci

 

Mangalarga je lehčí kůň středního rámce se vzpřímeným krkem, středně hlubokým hrudníkem a suchými, dobře osvalenými, dlouhými končetinami s dobrými spěnkami a holeněmi. Plece mají silné a dobře utvářené, kohoutek je výrazný, hřbet krátký a silný, záď mohutná, ocas nízko nasazený. Hlava je ušlechtilá s konkávním nebo rovným nosním profilem, uši jsou postaveny špičkami dovnitř. Hříva je hladká, jemná. Výška se pohybuje mezi 145 - 155 cm a vyžadují se čisté barvy - hnědáci, ryzáci, bělouši, vznácně grošáci.

Mangalarga pochází z Brazílie, kde vznikl křížením kreolských klisen s andaluskými hřebci z Alteru. Chová se už od druhé poloviny 19. století a spolu s ním podobný, ale těžší typ zvaný campolino, vhodný jak pro jízdu, tak pro lehčí tah. Obě plemena jsou mimochodníci vynikajících kvalit. Mangalarga se chová obzvláště v okoli Rio de Janeira. Plemenná kniha vznikla v roce 1934. V Evropě jsou tito brazilští koně od roku 1987.

 

Využití plemene Mangalarga Marchador

Mangalarga Marchador je vhodný kůň pro práci s dobytkem. Jsou to i jinak všestranná zvířata. Jsou dobří turističtí a rekreační koně, stejně jako partneři pro děti.Bay roan Mangalarga Marchador junior stallion, 4 Seasons Brioso. Another angle. photo: Bob Langrish.

El Mangalarga Marchador es una raza de caballos nativa de Brasil. Hay más de 350,000 caballos de Mangalarga Marchador registrados en ese país, además de los registrados en el extranjero.