Jdi na obsah Jdi na menu
 


NASH

11. 2. 2021

NASH 

 

Image result for plemeno nash

Plemeno NASH vzniklo v Ohiu, USA křížením čistokrevných haflingských klisen s vybranými homozygotními hřebci American Paint Horse. Potomci, mající 50 % haflingské a 50 % paintské krve, jsou vždy strakatí, a to v rozličných barvách a typech zbarvení. 

Plemenná kniha NASH je v Ohiu vedena od roku 2003. Zatím je v USA cca 300 koní NASH.

V Evropě je prvním registrovaným NASH hříbětem náš valach Geronimo narozený v dubnu 201.  Další hříbata NASH postupně v ČR přibývají, viz stránka s českými odchovy

Možností využití NASH je nepřeberně. V USA se používají pro rekreační ježdění dětí i dospělých (ve westernovém i anglickém sedle) a uplatnění najdou také v zápřeži.

Co se týče uplatnění v jezdeckém sportu, NASH se dosud v USA objevil v pony parkurech, westernových soutěžích a v disciplíně shooting ( http://www.westernshootinghorse.com ).

Obecně je NASH využitelný všude tam, kde požadujete 100% charakterního, dobře ovladatelného a přitom nijak přehnaně temperamentního koně (průměrná KVH 150 cm), nadto s atraktivním strakatým zbarvením. NASH by v sobě měl spojit to nejlepší z obou plemen, na jejichž podkladě vznikl. Odolnost, vytrvalost a pevné zdraví mu dodá hafling; vyšší KVH, strakatou barvu, příjemný temperament a ochotu spolupracovat zase paint.

Image result for plemeno nash