Jdi na obsah Jdi na menu
 


P.R.E

 Pura Raza Espaňola

Pura Raza Española - Pura Raza Española - Yeguada del Cuero, Stallions,  Hengste, Wimberger

Skutečný původ plemene PRE není zcela jasný. Je známo, že již v období před příchodem Římanů existovaly zmínky o existenci koní na uzemí dnešního Španělska.

Římští autoři psali o krásném, poddajném, sebevědomém a odvážném koni, který je ideální do válečných bitev i pro sporty, které se v té době předváděly v arénách.

Za vlády Filipa II. byl chov koní v království zorganizován a byly položeny základy k tomu, aby mohlo plemeno PRE v následujících letech dosáhnout svého vrcholu. To bylo umožněno díky zřízení královských stájí v Córdobě (Caballerizas Reales), kde byli shromážděni nejlepší hřebci a klisny z provincií sousedících s řekou Guadalquivir, v nichž se v té době odchovávalo nejvíce koní.

Tak došlo k založení královských stájí, jež později vešly ve známost jako národní hřebčín. Mnoho koní bylo odvezeno do Ameriky, kde sehráli rozhodující roli při průzkumu nového světadílu a stali se základem většiny plemen, která byla později na americkém kontinentě vyšlechtěna.

V Evropě Španělsko tou dobou prožívalo zlatý věk a nejcennějším dárkem španělského vládce býval jeden ze skvostných španělských hřebců. Tito koně brzy získali věhlas a stáli u zrodu mnoha středoevropských plemen koní.

V současnosti je ve Španělsku více než šest tisíc chovatelů PRE a další více než tisíc jich je ve zbytku světa. Po celém světě najdeme zhruba sto tisíc těchto koní ve více než 60 zemích.

Plemena koní jako starokladrubský kůň, lipický kůň, fríský kůň, portugalský kůň, paso fino a středoevropská teplokrevná plemena koní vděčí za svůj původ právě PRE.

 

ZBARVENÍ -  Typické zbarvení je bílé, ale mohou být i jiných barev. Nejčastěji se vyskytují bělouši a to v nejrůznějších typech, zpravidla s tmavou hřívou hnědáci, nejméně pak vraníci ještě méně „žluťáci“ různých forem. Ryzáci se rodí také velice zřídka. Chovatelé tvrdí, že v této rase ryzák neexistuje, ale vedení chovu je uznává. Starší španělští koně byli také skvrnití nebo strakatí, zbarvení amerických koní typů jako  appaloosa, pinto.

 Andalusan je poctivý, hrdý, inteligentní s ohnivým temperamentem , avšak poddajný  a dobromyslný . Je pracovitý a velmi učenlivý. Je to vděčný a věrný kůň, dokáže se na svého pána dosti upnout.

VYUŽITÍ -  je to  lehčí, všestranný jezdecký kůň a výborný drezurní kůň. Je také dobrý skokan. Populární je jako cirkusový kůň. Používá se v aréně při býčích zápasech, ale osvědčují se také ve vysoké škole. Vyniká v zápřahu a na skvělé přiježděnosti iberských koní byla dřív též postavena vojenská jezdecká taktika.  Je také vyhledávaným koněm pro  drezuru ve volnosti a pro film. Andalusan je dlouhověký kůň, tělesně je zralý později až kolem šestého roku, pracovně dospívá kolem osmého roku věku, ale pracovně využitelný je běžně do třiceti let.

V ČR se toto plemeno (momentálně) začalo rozšiřovat.

Cena se pohybuje 50-120 000 kč.

Chov andaluských koní - Pura Raza Espaňola - 675 Photos - Agricultural  Cooperative - 254 01 Jílové u Prahy, Czech Republic