Jdi na obsah Jdi na menu
 


Marwari

3. 11. 2020

Marwari kůň - Vše o plemeni Vzácný kůň s podivnýma ušima | Moulík.cz

Popis

Marwari je menší kůň, výška v kohoutku se pohybuje kolem sto padesáti centimetrů. Jeho hlava je ušlechtilá, někdy ovšem může být.

trochu těžká. Zvláštností a nezaměnitelným poznávacím znakem marwariho jsou uši stočené špičkami k sobě. Marwari je dobře osvalený, zvláště pak bedra. Hrudník je hluboký.

Nohy jsou dlouhé. Pozoruhodná jsou u marwariho kopyta. Ty se vyznačují mimořádnou tvrdostí a odolností, takže marwariho je nutné kovat jen v extrémně kamenitých oblastech, jinak se téměř neopotřebují.

Srst je jemná a hedvábná, jako u všech pouštních koní. Barva převažuje hnědá. Mohou se ovšem vyskytovat i ryzáci, stejně jako i strakatí koně, zvaní anglicky piebald nebo skewbald.

 

Zajímavé jsou i chody, pro marwariho je typický, ostatně jako pro většinu původních asijských plemen, přirozený mimochod.

Původ a historie plemene Marwari

Exotický název plemene Marwari přímo odkazuje na exotický původ tohoto plemene, které bylo vyšlechtěno v daleké Indii. Centrem chovu tohoto elegantního koně byl totiž po dlouhá staletí indický stát Marwar, známý též pod jménem Džodpúr, který se nachází v severozápadě Indie v oblasti zvané Radžastán.

Koně plemene Marwari symbolizují bohatou a dramatickou historii této části Indie. Marwaru po po dlouhá staletí vládli Rathorové, kteří ztělesňovali ideál tehdejších bojovníků, udatných a odvážných jezdců na marwarských koních, kteří byli neméně proslulí jakov současnosti chován v Iránu. Historie a vývoj plemene marwari je těsně spjatý s již zmíněnými Rathory, kteří v Marwaru šlechtili koně na základě přísného výběrového chovu již ve dvanáctém století. V té době, vlastně po mnoho staletí probíhaly mezi jednotlivými indickými knížectvími nepřetržité války. V důsledku těchto válek přišli koncem dvanáctého století Rathorové o své království jménem Kanaudž a byli tak nuceni ustoupit na západ Indie do drsných a nehostinných pouští Velkéjejichž historie se v mnohém podobá historie beduínských koní arabských.

Veškerá chovatelská snaha byla zaměřena na vyšlechtění mimořádně odolného a vytrvalého koně, schopného existovat v krutých podmínkách pouště. Tak se zrodil marwari, kůň schopný vzdorovat extrémnímu horku i chladu, zároveň však kůň i výjimečně skromný a spolu s tím i neobyčejně vytrvalý.

Využití koně Marwari

Marwari je klasickým jezdeckým koněm. Jeho chov je ovšem i s ohledem k jeho bohaté historii nejen otázkou prestiže, ale pro mnohé chovatele i především srdeční záležitostí, jejíž hlavním cílem je záchrana tohoto unikátního plemene.VS Ferrari Horse

indické pouště a pouště Thar. A právě tady, v těchto drsných podmínkách se zrodila legenda marwarských ti, kdož