Jdi na obsah Jdi na menu
 


Shagya

7. 11. 2020

Popis

Shagya se odlišuje od ostatních koní svou stavbou těla. Stejně jako arabský plnokrevník  17 párů žeber, 5 bederních a 16 ocasních obratlůVšechna ostatní plemena mají poměr 18-6-18. Tato stavba těla má vliv na nesení ocasu a jeho eleganci.

Shagya-arab má perfektní stavbu těla. Zástupce tohoto plemene uvidíme nejčastěji jako různé typy běloušů  nicméně se rovněž četně vyskytují jako hnědáci, ryzáci i vraníci.

Shagya se v průměru dožívá 25-ti až 30-ti let.

Dospělí koně by měli dosahovat těchto tělesných rozměrů: až 160cm vkvh

     
     
     

Původ a historie

Původním domovem Shagya-araba je maďarský hřebčinec Bábolna, který byl založen roku 1789 císařem Josefem II., jako pobočka hlavního maďarského hřebčince Mezöhegyesi. Důvodem vzniku tohoto plemene byla snaha o vytvoření schopného a vytrvalého koně pro maďarskou armádu a dělostřelectvo. Shagya-arab vznikl spojením arabských, španělských, maďarských a anglických linií.

Název Shagya pochází od zakladatele chovu, hřebce Shagya, narozeného roku 1830. Shagya byl skutečně kůň mimořádného vzezření. Na araba byl dost vysoký, v kohoutku měřil 158 cm a měl také zvláštní plavé zbarvení, označované jako medový bělouš. Kromě toho vynikal i velmi krásnou a ušlechtilou hlavou, kterou předával svým potomkům. Tento hřebec pocházel z linie Koheilan/Saklaví (Kehil/Siglavi). Shagya působil v Bábolně po dobu 6-ti let.

Čistokrevné plemeno Shagya-arab bylo uznáno roku 1978 na mezinárodní konferenci WAHO v Hamburku.

Svaz chovatelů Shagya-araba v České republice byl založen v roce 1993 a 14. května 1994 se stala Česká republika v rakouském Maria-Lankovitschi členskou zemí mezinárodního svazu ISG.

 

Charakteristika

Shagya-arab je velmi temperamentní a čilý kůň. Elegantní plemeno. Toto plemeno je velmi učenlivé, avšak tvrdohlavé. Dokáže se však odvděčit za každý projev lásky a péče, ale také umí potrápit svou neústupností. Díky své vytrvalosti je vhodný do jakéhokoli odvětví jezdectví, nejvíce však na vytrvalostní závody. Shagya je velmi ochotný k práci.

Chov

Hříbě Shagya-araba je vnímavé a učenlivé již od svého narození.Potřebují společnost.. Koně kteří rádi běhají. Při práci se shagya-arabem potřebujete mít jemnou ruku. Shagya se obsedá až ve 4 letech. Můžou být i celý rok venku.

Využití

Původním využitím shagya-araba bylo užití ve vojenských jezdeckých útvarech, dnes je koněm všestranným, vhodným jak pro jízdu tak do lehkého zápřahu. Jsou vytrvalí,tvrdí a rychlí. Díky těmto vlastnostem se uplatňuje zejména na poli distančních závodů, ve kterých patří spolu s arabským plnokrevníkem mezi nejúspěšnější plemena.

 

Miluju koníčky - Shagya Arab