Jdi na obsah Jdi na menu
 


Islandský kůň

Islandský kůň 

Popis                                            Islandský kůň – Wikipedie

Islandský kůň je, i přes svojí malou postavu a výšku 125 až 134 cm, řazen mezi koně, nikoliv poníky. 

Ačkoli islanďan není na pohled ušlechtilý a svou výškou patří pouze do kategorie poníků, jeho perfektní stavba těla umožňuje nošení těžkých nákladů na dlouhé vzdálenosti. Je schopen bez problémů nosit dospělého člověka.

V dnešní době je u tohoto malého plemene povoleno 15 typů barev a kombinací, včetně strakáčů pibalda a skewbalda. Na jihu ostrova se nachází hřebčín Kirkjubaer, který svůj chov zaměřuje pouze na chov ryzáků s bílou hřívou a ohonem.

Původ a historie                       Islandský kůň - Vše o plemeni

Island, tento drsný ostrov je kolébkou islandského koně již od 9. století. Po roce 871 n. l. se na tento ostrov přemístili norští vystěhovalci, kteří si na svých lodích přivezli Norské poníky a fjordy.

 

Islandští koně jsou všestranným plemenem. Vynikají svojí sílou v zápřahu, ale i jezdeckými vlastnostmi. Jak zde již bylo zmíněno, tito koně jsou výjimeční svými pěti chody. Těchto pět chodů představuje krok (fetgangur), klus (brokk), cval (stökk) a dva typy mimochodu pomalý skeid a rychlý tölt. Na Islandu lidé milují různé koňské soutěže a přehlídky. V dnešní době je zde více než 40 jezdeckých klubů, které sdružuje Národní asociace spolu se Zemědělskou společností Islandu V městě Rejkjavík se běhají největší rovinové dostihy tohoto plemene. Nejedná se o klasické dostihové závody, nýbrž klusácké dostihy pod sedlem.

Zajímavost

Plemeno islandského koně bylo u nás poprvé představeno roku 2001 na výstavě Kůň v Pardubicích. Tito malí vytrvalci byli předvedeni německými jezdci z jezdecké školy Lipperhof. Neuvěřitelným číslem bylo, když každý jezdec držel v ruce sklenici plnou napěněného piva, jel velmi rychlým závodním mimochodem a ani jednomu z nich neukápla ani kapka.Fototapeta Islandský kůň • Pixers® • Žijeme pro změnu

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář